Danie z grilla leży na białym talerzu

Gdy po zimie przychodzi wiosna, wielu ludzi zaciera ręce na myśl, że w końcu będzie można usiąść na świeżym powietrzu, spotkać się ze znajomymi i zjeść coś z grilla. Śmiało można powiedzieć, że grillowanie stało się już nieodzownym elementem polskiego wiosenno-letniego krajobrazu.

Skąd wzięło się grillowanie?

Gdy w latach 20-tych XX wieku kryzys gospodarczy zmusił Amerykanów do zaciśnięcia pasa i liczenia każdego dolara, powstała koncepcja grillowania. Było to idealnie rozwiązanie, które polegało na wspólnym ucztowaniu w gronie rodziny, przyjaciół oraz sąsiadów – każdy mógł przynieść swoją potrawę lub dołożyć się do składki na jedzenie.

Prawdziwy rozkwit grillowania nastąpił jednak kilka dekad później, a mianowicie w latach 60-tych. Wszystko za sprawą Williama G. Wepfera oraz Meltona Lancastera, którzy opracowali grill gazowy.

Dzisiaj grillują ludzie na całym świecie, również w Polsce. Wystarczy, że nadejdą pierwsze wiosenne dni ze słoneczna aurą i wyższą temperaturą, aby działki czy wszelkie tereny rekreacyjne zapełniły się liczną grupą smakoszy dań z rozgrzanego rusztu.

Propozycje na przepyszne, grillowane potrawy

Jeśli również jesteś entuzjastą grillowego ucztowania, to musisz koniecznie sprawdzić nasze cztery przepyszne propozycje. Przygotowaliśmy zarówno przepisy dla mięsożerców, jak i wegetarian, więc każdy znajdzie coś dla siebie! Oto one:

Życzmy miłego grillowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.