Gdy po zimie przychodzi wiosna, wielu ludzi zaciera ręce na myśl, że w końcu będzie można usiąść na świeżym powietrzu, spotkać się ze znajomymi i zjeść coś z grilla. Śmiało można powiedzieć, że grillowanie stało się już nieodzownym elementem polskiego wiosenno-letniego krajobrazu.
Skąd wzięło się grillowanie?
Gdy w latach 20-tych XX wieku kryzys gospodarczy zmusił Amerykanów do zaciśnięcia pasa i liczenia każdego dolara, powstała koncepcja grillowania. Było to idealnie rozwiązanie, które polegało na wspólnym ucztowaniu w gronie rodziny, przyjaciół oraz sąsiadów – każdy mógł przynieść swoją potrawę lub dołożyć się do składki na jedzenie.
Prawdziwy rozkwit grillowania nastąpił jednak kilka dekad później, a mianowicie w latach 60-tych. Wszystko za sprawą Williama G. Wepfera oraz Meltona Lancastera, którzy opracowali grill gazowy.
Dzisiaj grillują ludzie na całym świecie, również w Polsce. Wystarczy, że nadejdą pierwsze wiosenne dni ze słoneczna aurą i wyższą temperaturą, aby działki czy wszelkie tereny rekreacyjne zapełniły się liczną grupą smakoszy dań z rozgrzanego rusztu.
Propozycje na przepyszne, grillowane potrawy
Jeśli również jesteś entuzjastą grillowego ucztowania, to musisz koniecznie sprawdzić nasze cztery przepyszne propozycje. Przygotowaliśmy zarówno przepisy dla mięsożerców, jak i wegetarian, więc każdy znajdzie coś dla siebie! Oto one:
- https://uwielbiam.pl/przepis/zrazy-z-grilla – zrazy z grilla, czyli przepis na wielką ucztę pod chmurką,
- https://uwielbiam.pl/przepis/osmiorniczki-baby-z-grilla-z-ananasem – danie dla wszystkich fanów owoców morza, czyli ośmiorniczki baby z grilla z ananasem,
- https://uwielbiam.pl/przepis/grillowany-baklazan-z-mozzarella-korniszonami-i-granatem – grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem,
- https://uwielbiam.pl/przepis/grillowany-pstrag-z-koperkiem-i-maslem – klasyczna propozycja, czyli grillowany pstrąg z koperkiem i masłem.
Życzmy miłego grillowania!