Smażona potrawa

Smażenie to jedna z najczęściej wybieranych form obróbki żywności – nie tylko w restauracjach, lecz także w domach. Smażyć możemy większość produktów spożywczych, nadając im tym samym wyjątkowych walorów smakowych. Ale jak to zrobić najlepiej? Co warto wiedzieć o smażeniu?  Poznaj smażenie bez tajemnic!

Smażenie – podstawowe informacje. Co warto wiedzieć na temat smażenia?

Smażenie to proces obróbki termicznej z użyciem tłuszczów. Smażenie odbywa się w wysokiej temperaturze, czyli takiej powyżej 100°C. Smażenie ma za zadanie przede wszystkim poprawić walory smakowe potrawy. Do procesu smażenia możemy wykorzystać różnego rodzaju tłuszcze – zarówno te zwierzęce, jak i roślinne. Wybierając odpowiedni tłuszcz do smażenia powinniśmy kierować się nie tylko swoimi preferencjami smakowymi, lecz także właściwościami poszczególnych tłuszczów i ich wartościami zdrowotnymi. Tłuszcze różnią się od siebie i inaczej oddziałują na organizm, dlatego ważne jest ich rozsądne dobieranie oraz zachowanie odpowiednich proporcji omega-3 i omega-6 w diecie. Co jeszcze warto wiedzieć na temat smażenia? Czy smażenie jest zdrowe?

Czy smażenie jest zdrowe? Co warto wiedzieć na temat smażenia?

Spożywanie smażonych potraw z umiarem nie jest niezdrowe – tłuszcze to ważny element diety każdego człowieka, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo wszystko tłuszcze powinny być stosowane w kuchni w sposób rozsądny. Pod ątem zdrowotnym wiele zależy również od składnika, na którego smażenie się zdecydujemy, a także od rodzaju wybranego tłuszczu. Smażenie powinno odbywać się zawsze z użyciem odpowiednich, dedykowanych tłuszczów. O przydatności danego tłuszczu do obróbki termicznej decyduje jego tzw. punkt dymienia (powinien wynosić 180°C i więcej). Punkt dymienia, czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna ulegać rozpadowi, a jego skład zmienia się na niekorzyść. Pamiętajmy, że przygotowanie poszczególnych potraw może wymagać tego, aby smażenie odbywało się w różnych temperaturach. Wiele kontrowersji wywołuje natomiast smażenie na olejach nierafinowanych i rafinowanych. Co warto wiedzieć na ten temat?

Czy smażenie na olejach nierafinowanych to dobry pomysł?

Oleje możemy podzielić na rafinowane oraz nierafinowane. Czym jednak jest rafinacja? Na czym polega? To po prostu proces oczyszczania oleju z tych substancji, które są dla nas niekorzystne pod względem funkcjonalnym oraz zdrowotnym. Podczas rafinowania pozbawiamy olej nie tylko metali ciężkich, lecz także wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Efektem zastosowania rafinacji jest nie tylko bezpieczny, lecz także funkcjonalny olej wysokiej jakości.

Warto pamiętać, że smażenie z wykorzystaniem oleju nierafinowanego nie jest jednak najlepszym pomysłem. Dlaczego? Oleje nierafinowane stosujemy wyłącznie na zimno, jako dodatek do gotowych dań – nie możemy na nich smażyć, ponieważ posiadają zanieczyszczenia a także zbyt niski punkt dymienia. Przygotowując się do smażenia poszczególnych potraw powinniśmy odpowiedzialnie dobrać olej, pamiętając, że może mieć faktyczny wpływ na nasze zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.